DÉMÁSZ – BERTA

Beruházás Támogató Alkalmazás

A bevezetés célja: a DHE összes fejlesztési és beruházási feladatát egységesen, transzparens módon kezelő projekt portfólió rendszer kialakítása, az átfutási idők és a költségek csökkentése érdekében.

Felhasználó: EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. (DHE)
A projekt időtartama:

Az DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-t 2006. július 26-án alapították azzal a céllal, hogy villamosenergia-elosztói engedélyesi tevékenységet végezzen. A Kft. működési engedélye alapján az elosztóhálózaton történő villamosenergia-szállításon túl mérési feladatokat, mérési adatszolgáltatást, hálózatfejlesztési és –létesítési tevékenységet, valamint fogyasztói igények szerint egyéb hálózati tevékenységeket is végez.

 

 

Megoldás:

Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. (DHE) igénye az volt, hogy az egész vállalatra kiterjedő, egységes, naprakész projekt menedzsment rendszer kerüljön kialakításra, annak érdekében, hogy megvalósulhasson a fejlesztési és beruházási folyamatok átfutási idejének és költségeinek csökkentése, amelyet a DHE célul tűzött ki maga elé.
A BERTA rendszer egyaránt kezeli a saját indítású és az ügyféligény alapján indított ügyeket, mind a fejlesztési, mind a beruházási folyamatban. A rendszer által kezelt adatkörök a projektek alapadatain kívül, a műszaki információk, a pénzügyi információk és az ütemezéssel összefüggő adatok, amelyek összesen közel 300 jellemzőt jelentenek ügyenként.
A projektek részletes adatain kívül a BERTA rendszer tárolja a DHE aktuális éves beruházási tervét is, beruházási soronként, így az év során folyamatosan nyomon lehet követni a terv és tényadatok alakulását, amelyhez a rendszer külön támogatást nyújt.

 


A rendszerben az ügyek rögzített folyamatlépések mentén kerülnek végrehajtásra, jogosultsághoz kötött betekintési, végrehajtási és jóváhagyási jogkörökön keresztül.
A BERTA rendszer lehetőséget nyújt arra is, hogy a DHE a beruházásokban érdekelt külső beszállítókkal közösen tudja kezelni a projekteket, így részletesebb és naprakészebb információval rendelkezik a beruházási projektek minden szakaszában, ami segíti a projekt portfólió menedzsmentet.
A BERTA rendszer — illeszkedve a DÉMÁSZ-nál kialakított informatikai környezetbe — üzenetalapú integrációval kapcsolódik az SAP vállalatirányítási rendszer különböző moduljaihoz, abból a célból, hogy az ügyek és azok fő állapotai szinkronban legyenek a két rendszerben, a folyamatkezelés és a pénzügyi információk szempontjából.
A fejlesztési és beruházási fázisokhoz kapcsolódóan, lehetőség van a Műszaki Dokumentumkezelő Modul meghívására is, ahol új dokumentumok csatolhatók az ügyhöz, illetve keresni lehet a már csatolt dokumentumok között.

 

 

A Műszaki Dokumentumkezelő Modult az SAP felületéről is el lehet érni, így a folyamat során a különböző érintettek ugyanazokat a dokumentumokat használják egy-egy üggyel kapcsolatban.
A riport modulban projekt, projektvezető, település, régió és vállalat szinten lehet kimutatásokat készíteni a projektek különböző jellemzőire, mint például az ügytípus, aktuális státusz, végrehajtók, átfutási idők és költségek.

 

 

Referencia adatok:

  • Kb. 1000 ügy évente
  • 2 fő folyamat
  • 12 státusz
  • 12 integrációs csatorna