E.ON – NEPLAN

Neplan interfész (E.ON)

A bevezetés célja: az EON rendszere, hálózatszámítása, a korábbinál gyorsabb, valós hálózati adatokon alapuljon.

Felhasználó: E.ON Hungária Zrt.
A projekt időtartama: 2010-2011

Az EON Hungári Zrt. Az EON 1995 óta van a Magyar piacon, 2000 óta E.ON Hungária Zrt. néven tevékenykedik. A cég Magyarország vezető energiaszolgáltatója az E.ON AG (Németország) tulajdonában van, amely a DÉDÁSZ, ÉDÁSZ és TITÁSZ áramszolgáltatók, valamint a  KÖGÁZ és DDGÁZ gázszolgáltatók egyesülésével jött létre.

Megoldás
A NEPLAN interfész az E.ON hálózatszámításra használt NEPLAN (ABB) alkalmazása és a hálózati adatok elsődleges tárolóhelye, az INIS térinformatikai rendszer között teremt kapcsolatot.
  • A fejlesztés és a bevezetés két külön fázisban (elektromos és gáz) zajlott 2010/11-ben.
  • A két interfész az eltérő adatstruktúra más-más megközelítést igényelt.
  • Mindkét fejlesztés során a legnagyobb feladat az eltérő adatstruktúrák közötti adatkonverzió megvalósítása (a topológiai és a hálózati elemek megfeleltetése) volt, az exportok hibátlan beolvasása érdekében.
  • Az interfész számolja az INIS-ben található forrásokból hálózatbejárással és hálózatszámítással kalkulálható adatokat is, ami  csökkenti az időráfordítását.
  • A változásvezetéssel ezek az adatok automatikusan előállnak és exportálhatók Neplan-ba.
  • Ezek tették lehetővé, hogy az E.ON a válós hálózati információkon alapuló, a korábbinál lényegesen gyorsabban végrehajtható hálózatszámítási tevékenységet végezzen.

Az interfész részletes hibafelderítő és logoló rendszere egyúttal számos adathibát is képes kimutatni, ezáltal a rendszeres használattal hozzájárul az általános adatminőség javításához az INIS rendszerben.
Az interfész moduláris felépítése és nagymértékű paraméterezhetősége rendkívüli módon megkönnyíti az esetleges későbbi adatmodell- vagy kitöltési szabály változásokhoz való igazodást, vagy a fogadó (Neplan) oldalon történő verzióváltást.
Az interfész további fejlesztése, esetleges módosítása a gyakorlati tapasztalatok függvényében az elkövetkezendő hónapok felada lesz az E.ON és a Geometria szakembereinek közös erőfeszítéseként.

A bevezetés eredményei:

  • A Neplan rendszerben nem szükséges megépíteni a hálózatot, ezáltal a teljes folyamat időigénye jelentősen csökken.
  • A hálózat a valós hálózati adatok alapján jön létre.