DÉMÁSZ – HEGYES

Hálózati Esemény Gyűjtő és Értékelő Statisztikai Rendszer

A bevezetés célja: a korszerű Hálózati Esemény Gyűjtő és Értékelő Statisztikai Rendszer (HEGYES) alkalmas a középfeszültségű elosztó-hálózaton bekövetkező valamennyi tervezett és nem-tervezett üzemi esemény rögzítésére. Minden eseményhez tárolja a kiesés időtartamát, a kiesett villamosenergiát, az érintett fogyasztók számát, valamint a sérült illetve károsodott készülékek és berendezések adatait.

Felhasználó: Dél-magyarországi Áramszolgáltató Zrt.
A projekt időtartama: 2003
A megrendelő képviselője: Benke Gábor, osztályvezető Nagy Péter, csoportvezető

A tervezett és nem-tervezett hálózati eseményekről készült statisztikai elemzések igen fontos kiinduló adatai a hálózat-felújítások és karbantartások tervezésének. Ezen túlmenően a hálózati esemény és sérülés-statisztikák alapján lehet kontrollálni a szolgáltatás minőségét és annak változását az évek folyamán. Az áramszolgáltatás minőségét országos szinten a Magyar Energia Hivatal felügyeli, tehát a legfontosabb mutatókat számára is szolgáltatni kell. A mutatószámokra előírt értékek be nem tartását ugyanis a MEH áramszolgáltatói szinten szankcionálja.

 

Az események rögzítése kapcsolási műveletként történik, így az érintett fogyasztók számának, és a kiesett villamosenergia mennyiségének változása pontosan nyomon követhető, ezáltal a fogyasztók zavartatása és a szolgáltatás minőségi mutatói egzakt módon számíthatók.

A HEGYES rendszer a tárolt adatok alapján közvetlenül képes szolgáltatni a hálózat-üzemeltetés számára szükséges legkülönbözőbb statisztikai kimutatásokat, a Magyar Energia Hivatal által előírt mutatószámokat, továbbá speciális listákat, eseti elemzéseket.

A HEGYES önálló, független rendszerként üzemel, de kapcsolódni fog a feltöltés alatt álló ÁRTEMISZ hálózat-nyilvántartási (térinformatikai) rendszerhez, valamint a tervezett hibaelhárítási és munkairányítási rendszerhez. A hálózat-nyilvántartási rendszerek topológiai információi alapján könnyen és gyorsan adható meg az események (hibák) helye, a műszaki információk alapján pedig egyszerűen kiválaszthatók a sérült illetve meghibásodott készülékek, berendezések.