Elektromos autó a Geometriában – „ A jövőbe autózunk”
2012. 9. 21.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ társaság csoport 2010-ben indította el az Elektromos Mobilitás programját. A program célja az energiatudatos közlekedés, ezen belül, az elektromos autózás népszerűsítése. (Bővebben: www.e-mobility-network.hu) . A Geometria 2011-ben csatlakozott a programhoz az innovatív technológiák és a környezetért felelős gondolkodásmód támogatása érdekében.

A programban való részvételünk egyik fontos eleme volt egy teljesen elektromos, nulla CO2 kibocsájtású autó beszerzése, ami az elmúlt hetekben egy Citroen C-Zero formájában meg is érkezett a cég flottájában. A MEE konferenciájára már büszkén parkoltunk vele a bejárat közelében, bemutatva az új szerzeményünket.
Az első használati élmények az új autóval igazán pozitívak. A kis kocsi megdöbbentően hangtalanul suhan az utakon, a vezetési élmény egészen újszerű benne. Közvetlenül a fenéklemez felett elhelyezett akkumulátorok súlya meglepően stabillá teszi az egyébként nem túl széles autót.  A gyakorlatban megtapasztalt 100 kilométer feletti hatótávolság bőven elegendőnek bizonyul a városi használatban, a kis méret pedig praktikus a forgalomban, parkolásnál. A „tankolás” egyszerű, este csak be kell dugni a konnektorba és pár óra alatt feltöltődnek az akkumulátorok. Otthoni töltéssel 100 kilométer üzemanyag ára 750 forint körül van, ami egy 8-10 literes városi fogyasztású autó üzemanyagköltségének a töredéke. Ráadásul az ELMŰ töltőoszlopain történő tankolás 2013 végéig ingyenes!Az autóval érdekes népszerűségre is szert tettünk, kíváncsi tekintetek néznek ránk egy-egy lámpánál történő várakozás közben, amikor leparkolunk vele, autósok, járókelők érdeklődnek a műszaki paraméterek, használati tapasztalatok iránt.
Az első benyomások és a piaci hírek alapján, miszerint az elkövetkező években drasztikusan csökkenni fog az autó felárát adó akkumulátorok ára, biztosak vagyunk benne, hogy ez az autó csak az első és még számos „zöldautó” fog futni a Geometria színeiben. A hangtalan autó volánja mögött ülve valóban igaznak érezzük azt a szlogen, miszerint : „A jövőbe autózunk”.