eKözmű hírek- megkezdődött az éles rendszer fejlesztése
2012. 9. 24.

A 2011-ben fejeződött be  – a KMOP és az Új Széchenyi Terv az Európai Unió támogatásával – a Geometria eKözmű pilot projektje, melynek célja a közmű egyeztetési folyamat első fázisának az adategyeztetésnek támogatása, mely segítségével mind az engedélyes szolgáltatók, mind pedig az adatokat igénybevevők jelentős költségmegtakarítást képesek realizálni. Ezzel a rendszerrel az engedélyes szolgáltatók hálózati és alaptérképi adatai egységes formátumra konvertálva, webes felületen elérhetővé és értékesíthetővé válnak. A könnyen kezelhető webshop-szerű felület és a pénzügyi rendszerrel való integráció jelentősen meggyorsítja és leegyszerűsíti a folyamatot mind az ügyfelek, mind a közműcégek számára. A rendszer segítségével a szükséges információk néhány kattintással beszerezhetők, a tervezőrendszerbe integrálhatók, kiváltva a közműszolgáltatóknál zajló személyes ügyintézést.

Az új módszer koncepcióját – a KMOP támogatási szerződésben vállaltaknak megfelelően – a Geometria az elmúlt időszakban folyamatosan, több fórumon is népszerűsítette.  Ennek a keretében került bemutatásra a rendszer 2012 májusában a Mavíz konferenciáján Sopronban, a XIII. Földmérő Találkozón Kolozsvárott, valamint szeptemberben az 59. MEE Vándorgyűlésén és Konferencián a Budapest Kongresszusi Központban.

Több közműszolgáltatótól és regionális területről is érkezett érdeklődés, melynek nyomán a Geometria több ajánlatot is készített és megkezdte az éles rendszer fejlesztését, testre szabását az ügyfelek igényeinek megfelelően. Az elsőként elkészülő rendszerek várhatóan 2013. első félévében üzembe állhatnak.