Zöld elkötelezettség: Hat új elektromos benzinkút Budapesten
2012. 3. 7.

Hat új közterületi, elektromos autókat töltő kútoszlopot adott át Budapesten december végén az Elmű-Émász, a Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzat az E-Mobility Network tagjaival (ELMŰ-ÉMÁSZ, ABB, Észak-Budai Zrt., Geometria Kft., Kábel Team, Magyar Autóklub, Tonic) együttműködve.

Az E-Mobility Network társaság létrejöttének célja, hogy egységes megjelenési formát biztosítson azon cégeknek, amelyek élen akarnak járni az elektromos autók használatában és annak népszerűsítésében. A tagok vállalják, hogy autóflottájukat a jövőben elektromos autóval bővítik.

Az Elmű-Émász társaságcsoport 2010-ben indította el azt az energiatudatos gondolkodásmódon alapuló programját, melynek részeként az elektromos hajtású közúti közlekedést kívánja népszerűsíteni. A magyar kormány minden innovációt támogat, amely az elektromos hajtású közlekedést kívánja népszerűsíteni, hogy ezáltal mérséklődjön a városi közlekedés okozta légszennyezés. Az egyenlőre “áttörésre váró”, zajmentesen közlekedő, egy töltéssel átlagosan 100-150 km megtételére képes elektromos autók átlagosan 20 kWh kapacitású akkumulátorát 3-4 óra alatt teljesen fel lehet tölteni ezeken a töltőállomásokon. Egy kútoszlop felállítása ötezer Euroba kerül, melynek kiépítését a partnerek részben vagy egészben finanszírozták. A kútoszloponál a töltés 2012 év végéig ingyenes.

A most átadott töltőállomásokkal együtt már hét ilyen típusú “kút” létezik Budapesten: Bajcsy Zsilinszky úton, Clark Ádám téren, Fő utcában, Istenhegyi úton, Margitszigeten, Oktogonon, és az elsőként átadodott Elmű székház előtt a Váci úton. Az országban eddig összesen húsz helyen taláható közterületen elektromos kútoszlop. “Az e-autók gyártóinak és az áramszolgáltatóknak együtt kell működniük, hogy elterjedhessen ez a technológia.”-mondta Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport igazgatóságának elnöke.