Tesztelés alatt a megújuló mentésirányítási rendszer
2014. 6. 3.

Június elején elindult az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új mentésirányítási rendszerének elemenkénti átadási folyamata. Az új rendszer képességei azon felül, hogy jelentősen megkönnyítik a mentésirányítók, mentésvezetők munkáját, csökkentik a mentőegység kiérkezési idejét. A rendszer bevezetése során kiemelt szempont a mentésirányítás zavartalanságának biztosítása. Ennek megfelelően az új elemeket fokozatosan kerülnek használatba. Egyik első elem a digitális térképi szolgáltatások használatbavétele. Az eddig használt mágneses tábla alapú gépjárműkövetést

 

 

digitális térkép alapú váltja fel,

 

amely nem csak a gépjárművek pozícióinak megjelenítésére alkalmas, hanem az adott esethez bevethető mentőjárművek útvonalterveit is elkészíti, hogy a mentésirányító a legmegfelelőbb (legközelebbi, megfelelő felszereltségű) járművet tudja a helyszínre indítani.

A digitális térképi szolgáltatások a mentőjárművek intelligens fedélzeti terminálján is megjelenek, megjeleníthető az eset helyszíne és folyamatosan követhető az odavezető útvonal.

A Geometria Kft. a KMOP-2009-4.3.3/B és a TIOP-2.3.4/09/2 projektek keretében kiírt közbeszerzési pályázatot elnyerő Tigra Computer- és Irodatechnikai Kft. és az Enterprise Communications Magyarország Kft. konzorcium alvállalkozójaként vesz részt a rendszer kialakításában.