Hálózatok állapotfelmérése az ELMŰ – ÉMÁSZ társaságcsoportnál
2011. 8. 8.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport 2010-ben projektet indított a hálózat állapotfelmérési folyamatainak megújítására és informatikai eszközökkel történő támogatására. A projekt végrehajtása több fázisban történik. Az egyes fázisok során a felmérési folyamatokkal, a felmérés tartalmával és a támogató informatikai megoldással kapcsolatban szerzett tapasztalatok a következő fázis végrehajtásába beépülnek.

Az első fázis az épített házas KÖF/KIF transzformátor állomások felmérés szabályozásának megújítását tűzte ki célul. Ugyanezen projekt szakasz feladata volt az állapotfelmérés informatikai támogatását biztosító HALÁSZ rendszer központi és mobil alkalmazásának kifejlesztése. A fejlesztések első üteme 2011. márciusában lezárult. A felmérési munkákat szervező dolgozók és terepi felmérést végző szerelők oktatását követően, két régióban elindult a pilotüzem.
A pilotüzem tapasztalatai pozitívak. Az állapotfelmérési folyamatok átfutási ideje jelentősen lerövidült. A terepi adatrögzítés szintidői csökkentek, köszönhetően a sablon alapú, könnyű kezelhetőség érdekében érintőképernyős használatra optimalizált adatrögzítését támogató HALÁSZ mobil alkalmazásnak. A terepi adatrögzítés felgyorsulása mellett az irodai előkészítő munka és a felmérési eredmények ellenőrzése egyaránt hatékonyabban végezhető. A felmérési jegyzőkönyvek állapotleíró adatai minden esetben az EEGIS hálózat-nyilvántartási rendszer objektumaihoz kötötten, egy központi adatbázisban kerülnek tárolásra, így az állapotfelmérési adatok mindenki számára elérhetővé és elemezhetővé válnak. A terepi állapotfelmérés során a hálózat-nyilvántartás esetleges eltérései az állapotadatokkal együtt rögzíthetők. Az így rögzített adatpontosítások zárt folyamat mentén bekerülnek a nyilvántartás változásvezetési folyamatába, tovább javítva annak pontosságát és naprakészségét.
A projekt további ütemei, a pilot tapasztalatok folyamatos feldolgozása mellett, az állapotfelmérés teljes hálózatra történő kiterjesztését célozzák meg. Végrehajtása folyamatosan történik