Adatminőség javítás a STEDIN-nél
2011. 2. 25.

Adatminőség javítás, gázfogyasztói csatlakozások pontosító migrációja. Hollandia egyik legnagyobb közműhálózattal rendelkező és hálózatüzemeltetéssel foglalkozó cége, a Stedin programot (Programma Datakwaliteit) indított hálózat-minőségjavítási és adatminőség-biztosítási feladatok elvégzésére.

Ennek a programnak, melyben a Geometria Kft. eddig is aktívan részt vett, részét képezi a 2010. augusztusában indult új projekt, melynek fő célja a korábban MicroStation alapú Instap gázhálózat-nyilvántartásból és Oracle alapú Diasys házi bekötések nyilvántartásából az E-GIS-be (Smallworld rendszer) konvertált adatok felülvizsgálata, a használatba vétel óta felmerült hibák javítása. A projekt legjelentősebb feladata a korábbi projektek során nem feldolgozható vagy hibásan feldolgozott házi bekötések migrációja, újonnan kialakított szabályok alapján.

A feladat végrehajtása három munkafázisból áll, az előzetes adatelemzések és feldolgozási koncepció kialakítását követően egy pilot terület adatainak felülvizsgálatából, majd a pilot tapasztalatok felhasználásával a teljes Haarlem szolgáltatási terület feldolgozásából. Jelenleg a pilot fázis lezárása zajlik a feldolgozás eredményének kiértékelésével.

A pilot fázis célja egy olyan minta kialakítása volt, mely az új migrációs szabályok alkalmazásával megfelelő referenciát szolgáltat az adatelemzésekhez és a helyes következtetések levonásához. Az elemzés eredményei alapján olyan automatikusan alkalmazható szabályok lettek felállítva, amelyek kiváltanak manuális folyamatlépéseket. A migrációs szabályok véglegesítéséhez az elkészült mintaállomány további elemzések során összehasonlításra került az aktuális E-GIS tartalommal.

A teljes terület feldolgozása a pilot során már előállított köztes adatbázisban lesz végrehajtva, melyben lekövethető az összes automatikus és manuális feldolgozási művelet, valamint alkalmas a manuális műveletek minőségellenőrzésére.