INIS alaptérképi változásvezetést támogató alkalmazások az E.ON számára
2011. 2. 25.

A naprakész alaptérképek biztosítása érdekében nemrég a Geometria alaptérképi változásvezetést támogató alkalmazásokat adott át az E.ON számára. A hálózat nyilvántartási rendszerek térképi szolgáltatásainak üzemszerű működéséhez szükség van arra, hogy a rendszerek adatbázisai naprakész alaptérképpel rendelkezzenek a működési területről.

Az INIS rendszer kezdeti adatbázis építése során NKP földhivatali alaptérképekkel került feltöltésre, melyek aktualizálása évente tervezett. A naprakész alaptérképek biztosítása érdekében nemrég a Geometria alaptérképi változásvezetést támogató alkalmazásokat adott át az E.ON számára. Az alaptérképi elemek két csoportra bontva, – alapobjektumok és látványelemek – külön változásvezetési technológiával kerülnek frissítésre.

Az alapobjektumok (pl. földrészlet, kerület, cím) adatszolgáltatása a korábban betöltött adatokhoz viszonyított változásokat tartalmazza, AutoCAD és MS Access állományokban. A feldolgozás a változás minősítése – alfanumerikus insert, update, delete, vagy grafikus update – alapján szétválogatva történik.

A látványelemek (pl. épületek, felíratok) változásvezetése a település szintű feldolgozási egységek törlésével, majd a megváltozott adatok teljes körű újratöltésével történik.

Az adatszolgáltatás AutoCAD állományainak ellenőrzését követően a MS Access konverzió során a célrendszer adatmodelljének megfelelő, betölthető objektumpéldányok képződnek.