Elindult a MIR5
2010. 12. 19.

Elindult a MIR5 – a Fővárosi Vízművek Zrt. műszaki információs rendszerének rekonstrukciója. A Fővárosi Vízművek Zrt.-nél használatban lévő egységes műszaki nyilvántartó rendszer (MIR), mely a hazai közművállalatok között elsőként bevezetett digitális hálózatnyilvántartást, a HÁLIR-t váltotta fel, több mint 10 évvel ezelőtt került kialakítására.

Ezt követően a MIR folyamatosan fejlődött és integránsan beépült a Fővárosi Vízművek Zrt. különböző vállalati folyamataiba. A vállalat üzleti tevékenységeiben az elmúlt 10 év alatt történt jelentős változások és a GIS rendszerekben alkalmazott technológiák elavulása szükségessé tette a MIR rendszer megújítását.

A megújítás alapvető célja, hogy támogassa az Fővárosi Vízművek Zrt. megváltozott üzleti tevékenységeinek folyamatait, amihez korszerű GIS és informatikai technológiákat alkalmazzon. Teremtse meg a hálózati vagyon optimális üzemeltetésének feltételeit, a korszerű hálózati vagyongazdálkodás alapjait, biztosítsa a kapcsolódó vállalati IT rendszerekkel való szoros együttműködést.

Az új MIR alaprendszere az az Oracle 11g Enterprise Edition, valamint a Bentley cég PowerMap V8i grafikus eszköze. A fejlesztés során olyan egységes rendszer került kialakításra, melynek felületéről elérhető a telepített grafikus szerkesztő állomás, ugyanakkor lehetőség van különböző méretarányú térképi ablakok megnyitására, a hálózat Google Earth felületen való megjelenítésére, adatlapok szerkesztésére, lekérdezések összeállítására, a szakági funkciók elérésére, és magába foglalja a korábban külön kezelt komponenseket.

A MIR5 közel két éves tervezési, fejlesztési munkálatokat és próbaüzemet követően 2010. december 4-én került üzembehelyezésre.