Átadás előtt az INIS-NEPLAN interfész
2011. 2. 2.

Az E.ON Hungária Zrt. mind villamos, mind pedig gáz szakági területen a hálózatok rendszerszintű tervezésére, tervezési feladatainak támogatására egyaránt az ABB NEPLAN rendszerét használja. A NEPLAN olyan hálózat-szimulációs programrendszer, amely a hálózatelemek műszaki, terhelési és topológiai adatait felhasználva a hálózatok modellezését és tervezését teszi lehetővé a hálózatelemek grafikus megjelenítése mellett.

A programrendszer egyebek mellett a következő vizsgálatokat támogatja: terheléseloszlás (load-flow) számítása, zárlati vizsgálat, kontingencia-analízis, optimális bontási pont meghatározása, stabilitásszámítás.

Az E.ON hálózatainak műszaki, topológiai, valamint földrajzi adatait a hálózatot nyilvántartó INIS (Integrált Hálózati Információs Rendszer) tartalmazza. A terhelési adatok meghatározásához az INIS rendeli hozzá a hálózat elemeihez a SCADA és REGINFO rendszeréből kapott terhelésmérési adatokat, valamit az SAP IS-U rendszeréből származó fogyasztói/fogyasztási adatokat.

A Geometria által az INIS-hez fejlesztett interfész állítja elő a NEPLAN-nak megfelelő SQL struktúrában az exportálás során kijelölt hálózat adatait, a létrehozott adatbázis pedig importálható a NEPLAN-ba. Az interfész az INIS-ben tárolt hálózat adatait szakágtól függő mértékben átalakítja:

  • betáplálási pontot, illetve új töréspontokat generál a vezetékekhez,
  • a felesleges objektumokat törli a modellből,
  • a grafikus megjelenítés folyamatossága érdekében grafikus összekötő objektumokat (Link) hoz létre az elemek eredeti EOV koordinátaértékei alapján,
  • nyelőponti terhelési adatokat számít a terhelésmérési adatokból.

Az interfész fejlesztése eredményeként a hálózati és fogyasztói adatbázisok összekapcsolásán, ezen adatbázisok aktuális adatain alapuló rendszerszintű stratégiai tervezési folyamat vezethető be az E.ON-ban.

Jelenleg az INIS-NEPLAN interfész elektromos szakági átvételi tesztjei zajlanak.