Vezetékjogi folyamatok monitorozása az ELMÜ-ÉMÁSZ vállalatoknál
2011. 3. 8.

A közművállalatok egyik aktuális feladata az EU harmonizáció keretében történő vezetékjog bejegyzések rendezése. Ez egy több évig tartó, összességében százezres tételt felölelő, több lépésből álló ügykezelést jelent. A Geometria a feladat végrehajtását támogató, kontrolláló alkalmazást fejlesztett, amelyet több vállalat is használ napi feladataik végrehajtásában.

A vezetékjogok bejegyzése jelentős, milliárdos nagyságrendű ráfordításokat igényel. A felmerülő költségek ütemezése a készpénzgazdálkodás fontos eleme, ami gondos tervezéssel és kontrollal érhető el. A prognóziskészítés ebben az esetben pénzügyi előrejelzés készítést jelent az ELMÜ-ÉMÁSZ vállalatok számára a vezetékjogi adatbázis alapján. A vezetékjogi folyamat általában hosszú – több hónapos, akár éves – folyamat, ami során többféle költség jelenik meg időben eltolva. Mivel nagyszámú ügyről van szó, ezek a költségek összesítve a havi százmilliós nagyságrendet is elérhetik – ilyen volumen mellett nem mindegy, hogy ezek a költségek milyen pontosan becsülhetők!

A Geometria által fejlesztett alkalmazás pontosan ezt a biztonságot adja meg: a folyamat és az összes kiadott feladat ismeretében megbecsüli havi bontásban a várható költségeket és azok összetételét. A számítás számos paraméterrel finomhangolható és pontosítható, sőt akár “mi lenne ha” típusú elemzésekre is lehetőséget ad.