Geodéziai GIS és e-Közmű publikáció

A bevezetés célja:

Az NKM Áramhálózati Kft. évente mintegy 600-1000 db nyomvonalas beruházást és 3000-5000 db csatlakozó vezetéket épít. A geodéziai és műszaki nyilvántartások jelenlegi karbantartása, továbbvezetése mellett az e-közmű adatszolgáltatását megvalósító adatbázis karbantartása olyan mértékű plusz terhet rótt volna a vállalatra, amelyet nem lehetett kiszolgálni a meglévő kapacitásokkal. Emiatt olyan megoldást kellett találni, ami korszerűsíti a meglévő geodéziai továbbvezetést, ezáltal jelentős kapacitásokat szabadít fel az NKM oldalán, és ezzel egyidejűleg a vállalat az e-közmű publikáció törvényi kötelezettségeinek is eleget tud tenni, plusz kapacitások bevonása nélkül.

A feladatnak része volt egy olyan új, központi Geodéziai GIS rendszer megtervezése és kivitelezése, amelyben a geodéta partnerek folyamatosan naprakészen tartják a nyomvonal felmérések adatait, és amelyből – az integrált rendszernek köszönhetően – automatikusan megtörténik az e-Közmű publikáció kiszolgálása is. A projekt keretében megtörtént a nyomvonal adatok kezdeti migrációja az NKM teljes szolgáltatási területére vonatkozóan.

A rendszer megvalósítása során kizárólag ingyenes alapszoftverek kerültek felhasználásra, így az operációs rendszer, az adatbázis-kezelő, a grafikus megjelenítést támogató alapszoftver és az e-Közmű publikációt biztosító szerver komponensek is költséghatékony módon kerültek kiválasztásra.

TÁJÉKOZTATÓ FÜZET LETÖLTÉSE