Geometria részvétel az 57. MEE Vándorgyűlésen és Kiállításon
2010. 10. 3.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 2010. szeptember 15-17. között Siófokon tartotta meg hagyományos, kiállítással egybekötött 57. Vándorgyűlését. A vándorgyűlés házigazdája idén az E-ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató ZRt., mottója, központi témaköre pedig “Minőség a szolgáltatásban” volt.

A kiállításon 42 energetikai termékeket és szolgáltatásokat kínáló cég képviseltette magát. A Geometria Kft., mint a Vándorgyűlés évek óta visszatérő szereplője, mind a kiállítók, mind a szakmai előadók között képviseltette magát.

Standunkon megtekinthető volt a több közmű vállalatnál alkalmazott munkairányítási termékünk, a MIRTUSZ DÉMÁSZ-nál bevezetett verziója, a szintén a DÉMÁSZ-nál kialakított vezetői lekérdező rendszer, a VIP (Vezetői Információs Portál), az ELMŰ-ÉMÁSZ vállalatcsoport számára készített műszaki nyilvántartó rendszer, az EÉGIS, valamint a MAVIR-nál a WAM (Work and Asset Management) projekt keretében üzembe állított térkép alapú hálózatnyilvántartó rendszer (GIS) web-es lekérdező alkalmazása.

A konferencián nagy hangsúlyt kapott a minőség és az ár összefüggése, mivel a piac minden szereplőjét érinti ez a kérdés. A hálózati engedélyesek oldaláról két alapvető válasz lehetséges:

  • A jelen alapvető válasza a hálózati vagyongazdálkodás hatékonyságának a növelése: a források csökkenése a hálózati engedélyeseket a források hatékonyabb szétosztására ösztönzi. Ehhez rendelkezésre állnak mind a szabványi (PAS55:2008), mind a módszertanbeli, mind a technológiai feltételek (információgyűjtés és kezelés nagy tömegben, pontosan és gyorsan).
  • A másik válasz a jövőé: az intelligens hálózatok (Smart Grid) működtetése az egész környezet vonatkozásában, benne az energiaszolgáltatással vezethet egy optimális megoldásra. Ennek bizonyos építő kövei már most rendelkezésre állnak (okos mérés- Smart Metering), de valódi hatékonyság csak a további, egyelőre drága fő alkotó elemek (elosztott termelés, elektromos autó, intelligens hálózat) elérhetővé válásakor fog jelentkezni.

Örömtelien jelentős érdeklődés kíséretében, az alábbi témákban hangzottak el kollégáink előadásai:

  1. Dunay András tájékoztatást adott az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál bevezetendő Fuzzy alapú döntéstámogató rendszerről. A rendszer eredményei egyrészt hitelesítésre kerültek az üzemzavari adatokkal való összevetés által, másrészt a gazdaságossági vizsgálat szerint 20%-os megtakarítás érhető el a rendszer használatával a rekonstrukciós tervek összeállításánál (a modellbeli feltételek mellett).
  2. Lengyel Lajos a MAVIR és az IBM munkatársaival közösen megtartott előadásában beszámolt a MAVIR WAM-projektjében végzett munkánkról: a meglévő hálózati adatvagyon átemeléséről egy korszerű nyilvántartási rendszerbe, valamint az integrált, kétpólusú, GIS és EAM (Enterprise Asset Management) rendszer által megvalósított hálózat-nyilvántartásról.
  3. Szécsy Tamás a hálózat-nyilvántartási rendszerek átalakulásáról tartott összefoglaló előadást: az új szemléletben ezek a rendszerek egyrészt kiszolgálják a vállalatok folyamatalapú működését, másrészt a hálózati vagyongazdálkodás működésének az alapját képezik.

Tekintettel arra, hogy a villamos ipar a Geometria egyik kulcs piaci területe, jövő évben is tervezzük részvételünket a szakterületet átfogóan reprezentáló eseményen.