Rendszer átadások a DÉMÁSZ-nál
2010. 10. 8.

2010 tavaszán több rendszer is átadásra került az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. (EDF DHE) részére. A hálózat-nyilvántartási rendszer bővítése és felújítása keretében, valamint a hálózati beruházások jobb követése érdekében 2010 tavaszán több rendszer is átadásra került az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. (EDF DHE) részére.

A DÉMÁSZ hamarosan megkezdi a kisfeszültségű hálózata digitális adatbázisának kiépítését. Az ún. KIF-X rendszer pilot munkák tapasztalatai alapján kibővített verzióját telepítettük a közelmúltban. A KIF-X a kisfeszültségű adatkonverzió során fogja támogatni az irodai és terepi adatgyűjtést és adatpontosítást. A rendszer két fő modulja a központi adminisztrációs modul és a terepi adatgyűjtő modul. A központi adminisztrációs modul tartja nyilván a több mint 11.000 feldolgozási egységet, lehetővé téve az adatcsomagok összeállítását, a feladatok kiadását, a pontos státuszkövetést, a bejövő adatok ellenőrzését, valamint a teljes folyamat riportozását. A terepi adatgyűjtő modul speciális funkciókkal biztosítja a konzisztens szakági adatok gyűjtését, valamint az önellenőrzést feldolgozási egységenként. A rendszer célja, hogy a nagy volumenű, több év alatt végrehajtásra kerülő konverziós munka hatékonyságát és kontrollját elősegítse.

Átadásra került továbbá a BERTA Beruházás támogató rendszer is, mely rendszer az EDF DHE beruházási folyamatainak végrehajtásához nyújt közvetlen informatikai segítséget. A rendszer mind a saját indítású, mind az ügyfél igényes beruházásokat kezeli, végigkövetve a teljes beruházási folyamatot az igény felmerülésétől kezdve az aktiválásig. A folyamat fő egységei a fejlesztés, a tervezés és a kivitelezés, amelyeken belül számos folyamatlépés, státusz és leíró információ kerül rögzítésre, így a rendszer hozzájárulhat a beruházási folyamatok egyedi és cég szintű kontrolljának javításához.
A második negyedévben szállítottuk le az ÁRTEMISZ GIS rendszer kibővített változatát, amely már a nagyfeszültségű hálózat nyilvántartását is biztosítja az egységes és konzisztens ÁRTEMISZ koncepción belül, szervesen kapcsolódva a kisfeszültségű és középfeszültségű hálózati adatokhoz. Az alkalmazás fejlesztésével párhuzamosan megtörtént az alapszoftver upgrade-je is: az új verzió már a Smallworld v4.11 változatán fut. Az alaprendszer fejlesztése mellett az ÁRTEMISZ GIS WEB-es megjelenítőjének upgrade-je is megvalósult, így a DÉMÁSZ most már a legújabb SIAS technológiát használja ezen a területen, ami a hálózati térképek és adatok gyors és egyszerű hozzáférését biztosítja.