Fuzzy logikán alapuló döntéstámogatás fejlesztése az ELMŰ, ÉMÁSZ vállalatoknál
2010. 3. 24.

A Geometria Kft. kiemelten kezeli a hálózati vagyongazdálkodás hatékony végzését elősegítő módszerek és az azt támogató rendszerek adaptálását és kutatását. Ezek közé tartozik a Geometria által létrehozott, Fuzzy logikán alapuló döntéstámogató rendszer fejlesztése és bevezetése a villamos elosztói engedélyesek körében, mely rendszer lehetőséget nyújt a hálózat elemeinek átlátható, paraméterezhető értékelésére.

A hálózat elemeihez fűzött értékelés alapján meghatározható az elemek rangsora és a hálózati beavatkozás hatása az adott elemre vonatkozóan, ezek alapján pedig összeállítható a hálózati beavatkozások (rekonstrukció, karbantartás) terve.

A Geometria Kft. 2009-ben megbízást kapott az ELMŰ Hálózati Kft.-től a korábban GVOP projekt keretében létrehozott, Fuzzy logikán alapuló döntéstámogató rendszer továbbfejlesztésére. A projektben egyrészt a meglévő középfeszültségű kábelhálózati modellt kellett a megrendelő igényei szerint átalakítani, másrészt ki kellett dolgozni a középfeszültségű szabadvezetéki modellt leíró szabályrendszert.

A döntéstámogató rendszer alapját a Fuzzy logika képezi, amely tudományosan bizonyított és kifejlesztett eljárásmód. A modell nagy előnye, hogy kifejezetten hatékonyan alkalmazható hiányos adatkörnyezetben, valamint hogy különböző, analóg módon nem vagy nehezen, illetve csak implicit módon kifejezhető, nemlineáris összefüggések jól átlátható nyelvi szabályrendszerrel képezhetők le. A konkrét modell létrehozásakor a szakértők tapasztalatát, tudását kell ezekkel a nyelvi szabályokkal strukturált módon leképezni. A megalkotott szabályok módosítása, hangolása új szabályok bevezetésével, a meglévők súlyának módosításával a felhasználók számára is egyszerű feladatot jelent, szemben a bonyolult függvényleírások megváltoztatásával.

Mindkét modell értékelése alapvetően kockázati alapon, tehát a kiesés valószínűségét és következményeit is figyelembe vevő módon történik. Újdonság a szabadvezetékes modellben a soros szomszédos és párhuzamos elemeknek a vizsgálatba való bevonása. A szabadvezeték esetén a modell szinte szimultán került kifejlesztésre az állapotfelmérést szabályozó dokumentummal, így a modell már rögtön ezen információk értékelésére is képes lesz.

A Fuzzy logika nemcsak villamos közművek esetén alkalmazható, felsorolt előnyös tulajdonságai minden szakágban érvényesek. A Fuzzy logikán alapuló döntéstámogató rendszerrel célunk, hogy ügyfeleink részére hiányos adatkörnyezetben is hatékony módszert, illetve a tapasztalatok leképzésére jól használható alkalmazást nyújtsunk a hálózati beavatkozás-tervezés végzéséhez.