Partnerségi szerződés a Meridium céggel
2010. 4. 15.

A Geometria Kft. a Meridium RCMO és APM nevű döntéstámogató rendszereinek magyarországi képviselője lett.

A liberalizált piacon működő villamos iparban egyre jelentősebbé válik a hatékony vagyongazdálkodás szerepe. A megújuló vagyongazdálkodást számos új informatikai termék támogatja a piacon. Tekintettel ügyfelei kapcsolódó igényeire a Geometria Kft. évek óta kiemelten kezeli a hálózati vagyongazdálkodást és korszerű módszereinek adaptálását. Ebbe a folyamatba illeszkedik bele a 2010. márciusában a Meridium amerikai cég európai leányvállalatával kötött partnerségi szerződés, melynek keretében a Geometria Kft. a Meridium RCMO (Reliability Centered Maintenance and Optimization = Megbízhatóság-központú fenntartás és optimalizáció) és APM (Asset Performance Management = Eszköz-teljesítmény Menedzsment) nevű döntéstámogató rendszereinek magyarországi képviselője lett.

A Meridium-ot az Egyesült Államokban alapították, központja a Virginia állambeli Roanoke-ban van, de minden földrészen képviselteti magát helyi irodáival. Az európai iroda az SAP központi telephelyének tőszomszédságában, Walldorfban székel, nem véletlenül: a Meridium mindkét terméke szorosan integrálható az SAP vállalatirányítási rendszerével. Az RCMO 2007-ben megkapta az SAP Endorsed Business Solution (SAP által ajánlott üzleti megoldás) címet. Mind az RCMO, mind az APM természetesen az SAP PM-en (vagy új nevén EAM-en) kívül más műszaki nyilvántartási rendszerekkel is integrálható, legyen szó GIS-alapú termékekről (Intergraph G/Tech, GE Smallworld), vagy alfanumerikus eszköznyilvántartó rendszerekről (IBM MAXIMO).

Az RCMO-ban a felhasználó integrált, számára észrevehetetlen (“seamless”) módon választja ki a nyilvántartásból szükséges műszaki objektumokat és az ahhoz tartozó már megtervezett és elvégzett beavatkozásokat. Az RCMO-ban ezt követően felépíthetők a vizsgálandó rendszerek, és lehetőség van a szabványos RCM folyamat leképzésére, majd a különböző műszaki beavatkozások meghatározására. Jóváhagyást követően a műszaki beavatkozások közvetlenül rendelésként kerülnek vissza a nyilvántartásba.

Az APM a Meridium általános döntéstámogató rendszere, amely keretrendszerével és moduláris felépítésével bármely ipari vagy közmű cégre könnyen testre szabható. A rendszer lefedi a vagyongazdálkodás teljes folyamatát a stratégiai tervezéstől a konkrét ráfordítás-tervezésen át annak megvalósításáig. A rendszer az RCMO-hoz is integrálható, annak speciális grafikus megjelenítő és paraméterező felületet kölcsönözve támogatja a hálózati beavatkozási terv különböző változatainak hatékony kezelését.

A partnerségi kapcsolat keretében a közelmúltban RCMO és APM oktatáson vettünk részt, és a rendszer telepítésre került a Geometriában. Az ismeretek alapján célunk, hogy ahol a vagyongazdálkodás folyamatának vizsgálata feltárja az RCM-nek mint módszernek a szükségességét, ott egy széles referenciával bíró, az SAP rendszerével szorosan integrálható megoldást ajánlhassunk ügyfeleink részére.