Integrált üzemirányítási rendszer az ELMŰ, ÉMÁSZ vállalatcsoportnál
2010. 3. 8.

A Prolan Zrt. alvállalkozójaként a Geometria Kft. is részt vesz az ELMŰ, ÉMÁSZ új üzemirányítási rendszerének megvalósításában. Az ÉMÁSZ üzemirányítási rendszer beszerzésére kiírt pályázatát a Prolan Zrt. nyerte meg, aki új integrált üzemirányítási rendszert (IDCS = Integrated Distributing Center Solution) helyez üzembe 2011-ben az ÉMÁSZ, majd 2015-ben az ELMŰ szolgáltatási területén.

Az üzemirányítási rendszernek a korszerű EMS/DMS szolgáltatásait biztosító moduljait egy vajdasági cég, a Telvent DMS cég szállítja. Az IDCS rendszert az ELMŰ, ÉMÁSZ vállalatcsoportnál már működő IT rendszerekkel (a műszaki hálózat-nyilvántartással és a munkairányítási rendszerrel) integráltan kell megvalósítani, a Geometria a feladata az integrációhoz szükséges interfészek kialakítása.

Az ELMŰ, ÉMÁSZ mindhárom feszültségszintre kiterjedő műszaki hálózat-nyilvántartása, az EÉGIS rendszer tartalmazza a villamos hálózatok primer berendezéseinek (állomási készülékeknek, NAF, KÖF, KIF hálózatoknak) műszaki és topológiai adatait. Az IDCS rendszer ezeket az adatokat és a hálózatban bekövetkező minden változást ebben a projektben kialakítandó, szabványos GML fájlalapú interfészen keresztül fogja megkapni az EEGIS rendszerből. Az integrált megoldással az ELMŰ, ÉMÁSZ vállalatoknál nem jönnek létre redundáns műszaki nyilvántartások, az egységes, vállalat-szintű nyilvántartás a különböző más műszaki folyamatok mellett, az üzemirányítást is hatékonyan képes támogatni.

A Geometria által fejlesztett MIRTUSZ rendszer a hálózatot üzemeltető ELMŰ, ÉMÁSZ vállalat munkairányítási rendszere. Az IDCS és a MIRTUSZ rendszer között olyan valós idejű, web szervizekre épülő interfészeket (SOAP) kell megvalósítani, amelyek az üzemzavarok elhárítása és a feszültségmentesítéssel járó tervezett munkák végrehajtása során biztosítják a két vállalat közötti szükséges információcserét. Az interfészeken keresztül az üzemirányító diszpécserek szerelőket igényelhetnek a hálózaton szükséges kapcsolások végrehajtásához, eljuttathatják az IDCS rendszerben megtervezett feszültségmentesítési utasításokat és a NAF, KÖF hálózaton bekövetkezett üzemzavarokra vonatkozó adatokat a hálózatot üzemeltetők, illetve a központi telefonos ügyfélszolgálat részére.