2009: nehéz, de eredményes évet hagytunk magunk mögött
2009. 12. 8.

Tenke Tibor, a GEOMETRIA ügyvezető igazgatója értékelte a 2009-es évet és rámutatott, hogy a cég jól előkészített, reménykeltő 2010-es esztendőnek néz elébe. Az elmúlt esztendőben cégünk sem tudta kivonni magát a gazdasági nehézségek hatása alól. Ügyfeleink remélhetőleg átmenetileg, de visszafogták IT ráfordításaikat, így kiemelkedő helyett, csak (?) egy átlagosan nyereséges üzleti évet zártuk 2009-ben.

A gazdasági eredményeken túlmenően, az elmúlt esztendő azonban műszaki szempontból számos fontos eredményt hozott:

Mintegy két éves tervezési és fejlesztési munkát követően decemberben sikeresen átadtuk az Integrált Hálózat-nyilvántartó Rendszert (INIS) az E.ON Hungária Zrt. vállalatai számára. Az alaprendszer éles indulására ez év januárjában került sor, a rendszer különböző moduljainak bevezetésére folyamatosan kerül sor az elkövetkező hónapokban.

2009. másik kiemelkedő eseménye az ELMŰ Hálózati Elosztó Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. részére, a nyár folyamán átadott és üzemszerű használatba vett EEGIS hálózat-nyilvántartó rendszer megvalósítása. Ez a rendszer a 90-es években bevezetett kis-, közép-, és nagyfeszültségű hálózat-nyilvántartó rendszereket váltotta fel. A rendszer kifejlesztésére és bevezetésére, adatmigrációval együtt mintegy 14 hónap alatt került sor!

A tavalyi év fontos állomását jelentette a MAVIR Zrt.-nek, az IBM magyarországi Kft.-vel közösen készített WAM rendszer I. fázisának lezárása. Az átviteli hálózat nyilvántartását, munkairányítását és eszközgazdálkodását támogató rendszer a IBM MAXIMO és Intergraph G/Technology alapú GIS rendszer szoros integrációjára épül. A már használatban vett I. fázist követően jelenleg a II. fázis tervezési és fejlesztési feladatait végezzük.

A DÉMÁSZ Partner Kft. 2009. első negyedévében vette teljes területén éles használatba a Mirtusz Munkairányítási rendszert.

A felhasználó megelégedettségére működő, automatikus erőforrás allokációval ellátott, mobil munkalapkezelő, SAP-val szorosan integrált rendszer használati tapasztalatok alapján történő finom hangolását végeztük az év során.

Az elmúlt évben indult meg és 2010-re húzódik át a DÉMÁSZ nagyfeszültségű hálózatát kezelő un. Artemisz GIS modul kiépítése.

Hasonló áthúzódó munkát képez a Fővárosi Vízművek Zrt. mintegy tíz évet megélt hálózat-nyilvántartási rendszerének megújítása, amely 2010. első félévének egyik legjelentősebb feladata cégünkben.

A továbbra is pangó gazdasági környezet ellenére jól előkészített, reménykeltő 2010-es esztendőnek nézünk elébe.

Célunk, hogy az elkövetkező időszakban érdemi lépeseket tegyünk a hálózati eszközgazdálkodás informatikai támogatása terén. Mindehhez intenzíven adaptáljunk a releváns nemzetközi tapasztalatokat, célorientált innovációs feladatokat hajtunk végre és felkészülünk a szükséges informatikai eszközök alkalmazási készségeinek megszerzésére. Reméljük, hogy a valós igények kielégítése révén 2010-ben tovább bővíthetjük ügyfélkörünket a hazai és holland közműpiacon.