Üzemszerű használatban az INIS
2010. 1. 25.

2010 elején elkezdődött az INIS (Integrált Hálózati Információs Rendszer) rendszer üzemszerű használata az E.ON Hungária Zrt.-nél. 2010. január 18-ával elkezdődött az INIS rendszer üzemszerű használata az E.ON Hungária Zrt.-nél. Az INIS (Integrált Hálózati Információs Rendszer) rendszer Oracle adatbázison futó, Intergraph G/Technology-val megvalósított és az un. G!NIUS iparági template-re épülő hálózat – nyilvántartási rendszer, amely mind az elektromos hálózat mind a gázhálózat adatait kezeli.

A rendszerben jelenleg a középfeszültségű elektromos hálózat, korábbi informatikai rendszerből migrált adatai érhetők el. Február elején kerül sor a rendszer WEB moduljának üzemszerű használatbavételére az ügyfélszolgálatokon, ahol jelenleg a próbaüzem zajlik. A rendszerhez szorosan kapcsolódik a korábban telepített, vezetékjogok kezelésére szolgáló modul.

Az INIS, mint az E.ON magyarországi tagvállalatok közműhálózati műszaki vagyonának nyilvántartó rendszere, alapját képezi minden olyan vállalati folyamatnak, amely a hálózat objektumairól kell, hogy adatot szolgáltasson a belső vagy külső felhasználók felé. Ezek a folyamatok jellemzően a vállalat hálózat-fenntartási, -fejlesztési, -beruházás tervezési és üzemirányítási tevékenységei.

A SCADA üzemirányítási rendszer felé elkészült az integrációs kapcsolat, az SAP PM karbantartás tervező, az SAP IS-U ügyfélszolgálati, a NEPLAN hálózatszámítási és az FSMS munkairányítási rendszerek felé pedig a közeljövőben valósulnak meg az interfészek.