MAGYAR TELECOM – GIS Szerver

Helyfüggő Szolgáltatások GIS Alaprendszere

A bevezetés célja: A GIS szerver a Magyar Telekom Nyrt. helyfüggő szolgáltatásának GIS alaprendszere. A GIS alaprendszer a felhasználó által mobiltelefonról feltett kérdésekre – pl. legközelebbi benzinkút, pénzkiadó automata, stb.- SMS-ben vagy WAP-on ad tájékoztatást. A GIS szerver a mobil távközlési hálózathoz egy ún. “middleware”-en keresztül kapcsolódik, amely közvetíti a GIS szerver felé a kérdéseket, továbbítja annak szolgáltatásait, valamint pozíció információkat küld a szolgáltatás használójának geográfiai helyéről.

Felhasználó: Magyar Telekom Nyrt.

A projekt időtartama: 2002. március – 2002. május

A megrendelő képviselője: Polgár Zoltán, projekt manager

A GIS szerver alkalmazás szervere a GeoMedia WebMap GIS szoftverére épül. A GIS szerver adatbázis szervere minden térképi és tartalmi adatot (pl. benzinkutak, pénzkiadó automaták, T-Mobile üzletek, stb.) Oracle adatbázisban tárol. Az adatbázis szerver a térképi adatok esetén az Oracle Spatial opció szolgáltatásait használja.

A változásvezető munkahely az alaptérképek és az egyéb tartalmi adatok betöltését, kezelését és módosítását teszi lehetővé a GIS szerver adatbázisába. A térképi állomány 1:50.000 méretarányban tartalmazza teljes Magyarországot, településeken belül annak közterület hálózatát is.

A GIS szerver alkalmazás szervere és adatbázis szervere egymástól elkülönítve, clusterbe kötött, nagy megbízhatóságú hardvereken fut, ily módon is biztosítva a rendszer nagyfokú megbízhatóságát.

A GIS szerver és a “middleware” közötti kommunikáció két csatornán zajlik, XML protokollt használva:

  • tartalmi adatok, és
  • térképi adatok kezelése.

A GIS szerver által támogatott funkciók:

  • Adott tartalmi kategórián belüli alkategóriák listájára vonatkozó kérdés/válasz.
  • Egy adott tartalmi elem adataira vonatkozó kérés/válasz.
  • Adott pozíció címére vonatkozó kérés/válasz.
  • Adott címhez tartozó pozícióra vonatkozó kérés/válasz.
  • Adott pozíció vagy cím által azonosított helyszínhez tartozó térképrészletre vonatkozó kérés/válasz.
  • Adott pozíció vagy cím által azonosított helyszínhez tartozó adott POI (Point of Interest) információt tartalmazó térképrészletre vonatkozó kérés/válasz.