ELSŐ PESTI TELEFONTÁRSASÁG – HIR

Hálózati Információs Rendszer

A bevezetés célja: A HIR rendszer az EPT szimmetrikus rézkábeles hozzáférési hálózatának műszaki nyilvántartása, amely minden lényeges statikus műszaki adatot egységes adatbázisban tárol. A HIR a Megbízónál működő egyéb – az integrált vállalat irányítási (SAP) és az ügyfélszolgálati (OSS) – rendszerekkel együttműködve kezeli az összes ilyen jellegű adatot.

Felhasználó: Első Pesti Telefontársaság Nyrt., a Magyar Telekom Csoport tagja
A projekt időtartama: 1999 – 2000.
A megrendelő képviselője: Peszleg József, projektvezető<

A HIR rendszer egységesen kezeli a szimmetrikus rézkábeles hozzáférési hálózatok, a nyomvonalas a nyilvános távbeszélő állomások adatait. Az alapnyilvántartáson túl a HIR rendszer a hálózatok üzemeltetésével kapcsolatos olyan alapvető feladatokat is támogat, mint műszaki adatok szolgáltatása a hozzáférési pontok létesítéséhez (szabad érpár keresése), karbantartási tevékenység műszaki adatokkal történő támogatása, műszaki adatok szolgáltatása új létesítés tervezéshez és hibaelhárításhoz, szakhatósági feladatok, gazdasági és pénzügyi rendszerek műszaki adatokkal történő támogatása, valamint műszaki statisztikai adatszolgáltatás.

A rendszer a képernyőn EOV térképeken illetve sémákon megjeleníti a hálózatot, és annak objektumait. A térképek nagyítása, kivágása, adattartalma tetszőlegesen szabályozható a hagyományos GIS funkciók és a dinamikus skálázhatóság segítségével. A HIR rendszerben lévő ábrázolási módok megegyeznek a hagyományos távközlési nyilvántartás – elsősorban a 62/97-es MATÁV VIG utasításban szabályozott – grafikus munkarészeivel. A szerveren a Smallworld GIS alapszoftver mellett a Smallworld Telecom Alkalmazás csomagjából az EPT speciális igényeire adaptált Model.it alkalmazás található, valamint egy SQL Anywhere szerver az OSS interface adatainak fogadására.
A HIR alkalmazások grafikus kezelőfelülettel rendelkeznek. A rendszer felhasználói a kliens munkahelyeken Model.it alapszoftverekre épített alkalmazói rendszer modulokkal dolgoznak. A kliens oldali munkaállomásokon telepítendő HIR alkalmazás a bejelentkező jogosultágaitól függő kezelőfelülettel rendelkezik.
Az alkalmazás tervezése és a fejlesztés támogatása a Smallworld CASE eszközzel történt.
A projekt végére feltöltött adatbázis a HIR Rendszer legértékesebb eleme. A HIR az EPT három budapesti kerületének távközlési hálózatát tartja nyilván. Ezért a rendszer többszintű védelemmel kerül megvalósításra, amelynek főbb elemeit képezik a szabványos hibatűrő hardver eszközök, a hozzáférési jogosultságok ellenőrzése az operációs rendszer, a HIR alkalmazás szintjén, a bevitt adatok folyamatos, szabály alapú logikai ellenőrzése, a tranzakcióban végrehajtott változásvezetés és a rendszeres archiválás.