GeoGIS

Műszaki adatvagyon térképi alapú kezelése – hazai közművállalatokra optimalizálva

GeoGIS

A GeoGIS a Geometria Kft. térinformatikai (GIS) rendszer együttese, ami kifejezetten a hazai nagy közművállalatokra lett kifejlesztve abból a célból, hogy azok műszaki és üzleti folyamatait (tervezés, fejlesztés, üzemeltetés, karbantartás, stb.) a lehető legjobban támogassa. A termékcsalád több mint 30 év szakmai és térinformatikai tapasztalatait foglalja magában.

Legfőbb jellemzői:

  • Moduláris felépítés, amivel rugalmasan képes alkalmazkodni a vállalati struktúrákhoz
  • Nyitott alkalmazás szerkezet, amivel könnyen kapcsolódik más, pl. üzemirányítási rendszerekhez
  • Felhasználóbarát felületek, amik kifejezetten a speciális szakmai igények szerint lettek kialakítva

A GeoGIS alapja a GeoGIS Adatbázis (database), ami a nemzetközi CIM (Common Information Model) objektumorientált információszabványra épül.

A GeoGIS termékcsalád három alaprendszerből áll:

  • GeoGIS
  • GeoGIS Térképi Portál
  • GeoGIS Mobil

A GeoGIS szakági megoldásai folyamatos használatban vannak:

  • a villamos erőátviteli és közvilágítási hálózatok területén,
  • a gázhálózatok és katódvédelem területén,
  • a víz- és szennyvízhálózatok, illetve csatornarendszerek esetén, továbbá
  • a távhőhálózatok területén.

GeoGIS Adatbázis

A GeoGIS Adatbázis kialakítása tükrözi talán leginkább a Geometria 30 éves tapasztalatát a térinformatika és a műszaki eszközgazdálkodás terén. Az adatmodell alapja a nemzetközi CIM (Common Information Model) objektumorientált szabványa. Az adatbázis nyílt adatstruktúrájú megoldása teszi lehetővé, hogy a közműhálózat-nyilvántartási adatok, mint törzsadatok legyenek kezelve. Ebben az architektúrában a különböző üzleti folyamatokat, szolgáltatásokat támogató alkalmazások mind hozzáférnek a hálózatnyilvántartáshoz, természetesen a szükséges IT biztonsági elvárásoknak megfelelően.
A GeoGIS Adatmodell támogatja a műszaki objektumok teljes életciklus-követését, ezzel összhangban hatálykezelt, azaz a hálózat tetszőleges múltbeli állapotra visszaállítható.

GeoGIS

A GeoGIS alapfeladata, hogy biztosítsa a fizikai közműinfrastruktúra információinak lehető legpontosabb és leghatékonyabb rögzítését és naprakész kezelését, ami alapfeltétele a vállalat adatvezérelt működésének.
A GeoGIS adatkapu modulja segítségével külső forrásokból (például tervezői CAD állományok) is egyszerűen lehet importálni állományokat, jelentősen csökkentve a hálózat-nyilvántartás változásvezetési folyamata átfutási idejét.

GeoGIS Térképi Portál

“Az információ találja meg a felhasználót.”

A GeoGIS család Térképi Portál modulja biztosítja a vállalat összes érintettje számára a releváns információk teljes körű, gyors és felhasználóbarát hozzáférését, valamint az ezen információkon alapuló döntéstámogató funkciók használatát. A Térképi Portál nagymértékben konfigurálható, az egyszerű térkép alapú adatmegjelenítéstől kezdve az összetett műszaki folyamatokat támogató szolgáltatásokig (kiesésszámítás, beruházás támogatás, rövid és hosszútávú munkatervezés, stb.) aktiválhatóak a rendelkezésre álló funkciócsomagok.
A Térképi Portál képes a kapcsolódó, nem GIS rendszerek adatainak a megjelenítésére is (munkák, igények, hibák, fogyasztói információk, stb.), így a különböző információk közötti mélyebb összefüggéseket is fel lehet tárni.
A modul webes, böngésző alapú, így biztosítja az információk elérésének helyfüggetlenségét.

GeoGIS Mobil

A GeoGIS Mobil alkalmazás biztosítja, hogy a terepen dolgozó szakemberek is teljes körűen hozzáférjenek a térinformatikai adatokhoz és szolgáltatásokhoz. A mobil rendszer nem igényel folyamatos hálózati kapcsolatot, lokális, kis tárhelyre optimalizált, a központtal hálózati lefedettség esetén automatikusan szinkronizálódó adatbázisa bármilyen munkakörülmény és helyszín esetén lehetővé teszi a használatot.
A helyszíni adatbevitel kiemelten fontos abban a tekintetben, hogy a valós változások minél hamarabb és közvetlenebbül jussanak el a GIS rendszerbe, ezért a GeoGIS Mobil kényelmes és egyszerű szerkesztő funkciókat kínál a felhasználónak. A kezelőfelület kifejezetten a mobil eszközök érintőképernyőjére optimalizált, Google és szakági térképi támogatással.

GeoGIS AR – A jövő GIS-e

“Adat a valóságon.”

A GeoGIS család legújabb tagja a kiterjesztett valóság technológiát ülteti át a térinformatika világába. A GeoGIS AR lehetővé teszi, hogy a nyilvántartott műszaki objektumokat a valós környezetükben láthassuk, legyen szó akár a föld alatt futó vezetékekről, nem vagy nehezen látható tárgyakról. A kiterjesztett valóság használata csökkenti a terepi adatértelmezés idejét és betanulás nélkül is a vállalat bármely munkatársa számára információt nyújt a hálózati objektumokról. A GeoGIS AR jelenleg tableten vagy okostelefonon használható, de fejlesztés alatt van az okosszemüveg alapú megoldás is.

Rendszerintegráció

A GeoGIS rendszercsalád kipróbált módon integrálható a vállalat környezetébe, akár teljes ökoszisztémaként, akár modulonként. A jellemző kapcsolódó rendszerekhez – mint a SAP vállalatirányítási rendszer moduljai, a SCADA rendszerek, eszközgazdálkodási rendszerek vagy a munkairányítási rendszerek – meglévő webservice alapú SOAP és REST adatkapcsolatokon keresztül illeszthető a GeoGIS. A GeoGIS sztenderd módon működik együtt az olyan köztes szoftverekkel is, mint a SAP PO vagy az IBM MQ.

Modularitás

A GeoGIS rendszerei önállóan is teljes körűen használhatóak. Attól függően, hogy mire van szüksége a felhasználó vállalatnak, a négy termék bármilyen kombinációja hatékony támogatást nyújt. Az alkalmazások (GeoGIS, GeoGIS Térképi Portál, GeoGIS Mobil) akár külső adatbázis alapon is tudnak működni a megfelelő feltételek mellett, míg a GeoGIS Adatbázis nyílt adatstruktúrája lehetővé teszi, hogy külső rendszerek is kezeljék az adatait.

E-Közmű

A GeoGIS E-Közmű modulja automatikusan konvertálja a szükséges adatokat és grafikákat az Lechner Tudásközpont felé szolgáltatandó formátumba, majd kézi vagy ütemezett frissítés segítségével a GeoServer alapú modulján keresztül publikálja ezeket a hatóság felé.